Mozgalmas év a gyümölcsösökben

„Vigyázz, mit kívánsz!” tartja a mondás. Tavaly rimánkodtunk a csapadékért, idén kaptunk belőle bőven. Természetesen a növényeknek szükségük is volt erre a csapadékra, de növényvédelmi szempontból versenyfutás volt az idővel szinte a teljes vegetáció a gyümölcsösökben. A tavaszi fagyokat most sem úsztuk meg, a kajszi idén is hiánycikk volt, ahol nem fagyott el, ott jó áron tudták értékesíteni. Országszerte tarolt a virágfertőző monília is, leglátványosabban a meggyesekben okozott kárt, de eddig nem megszokott módon gyakori volt szilván is a fertőzés.

A hatóanyagkivonások után is maradt még jó néhány készítmény a virágfertőző monília ellen, ezek között találunk alacsonyabb hőmérsékleten is jól ható szereket. Azonban a jól kiválasztott gombaölő szer sem jelentett garanciát idén, mert az elhúzódó virágzás alatt végig kedvezőek voltak a feltételek a fertőzéshez. Rövid fordulókkal, a megszokottnál több alkalommal, kedvezőtlen időjárási körülmények között kellett kivitelezni a védekezést, ami erősen próbára tette a termelők kapacitását. Nem volt ritka látvány a szemerkélő esőben, vagy erős szélben dolgozó permetező az ültetvényekben. Az igyekezet sajnos nem volt elég, így is szinte mindenhol volt kisebb-nagyobb fertőzés. Az ökológiai gazdálkodást választó termesztőknek pedig, szinte teljesíthetetlen kihívást jelentett a monília elleni védekezés ebben az évben.

Hasonlóképpen jártak azon kevesek, akik még termesztenek őszibarackot. A tafrinának is hosszú időszakon keresztül voltak ideálisak a körülmények, sűrűn kellett forgolódni az ültetvényben a hatékony védekezéshez és kellettek a felszívódó hatóanyagok is. A leginkább monília elleni hatékonyságáról ismert Luna Experience az utóbbi években már bizonyított a tafrina ellen is, ebben az évben is szépen dolgozott.

A Luna Experience a csonthéjasok Jolly Jokere, széles hatásspektrumával a gombás betegségek ellen megbízható választás, már kajsziban is.

A sok csapadék miatt előfordultak olyan károsítók is, amelyek eddig ritkaságszámba mentek. Kajsziban sok helyen lehetett látni baktériumos betegségre utaló tüneteket levélen és termésen, de helyenként a levélrozsda is megjelent. Bizonyos régiókban kifejezetten kellemetlen meglepetést okozott idén a foltosszárnyú muslica tömeges megjelenése és kártétele is, már június elején ott voltak a nyüvek a cseresznyében és meggyben. A cseresznyelégy imágója ellenben sokkal később került elő a szokásosnál. A levéltetvek nagy számban való előfordulása már nem számít nagy különlegességnek, idén is benne volt a technológiában az ellenük való védekezés, gyakorlatilag minden növénykultúrában. Mivel cseresznyében és meggyben spórolni kell azzal a kevés cseresznyelégyre is ható készítménnyel, levéltetvek ellen még érdemesebb olyan szert betenni, amelyiknek a szívó kártevők a specialitása, mint például a Movento.

A betakarítás utáni kezelések jelentősége is jól látszott idén a cseresznye- és meggyültetvényekben. Ahol szüret után elengedték a védekezést, ott a blumeriellás levélfoltosság miatt szeptemberre már levetkőztek a fák. Mivel a meggyel már jó ideje nem lehet bankot robbantani és az olcsóbb, kontakt hatóanyagok már nem használhatók, sokan döntenek mostanában a szürettel véget érő növényvédelem mellett, azonban ennek a következő évben fizetik meg az árát.

Az almások sem voltak jobb helyzetben, erősen kellett küzdeni a varasodás és a lisztharmat ellen. Elég volt egyetlen megcsúszott forduló ahhoz, hogy az érzékeny fajtákon bekövetkezzen a fertőzés. Szükség volt a gombaölő „nagyágyúkra” is. A Luna termékcsalád varasodás elleni, legerősebb tagja a Luna Care idén bebizonyíthatta létjogosultságát és a tűzelhalásra gyakorolt mellékhatását is ki lehetett most használni. A levéltetvek is menetrend szerint érkeztek, ellenük almában még nagyobb a mozgástér, mint a csonthéjasokban. A virágzás előtti időszakban vagy virágzásban a Sivanto Prime, sziromhullás után pedig a Movento segít megoldani a problémát. Egyre több helyen új kihívást jelent almásokban a kaliforniai pajzstetű is, amely ellen a védekezés csak alapos megfigyelés mellett, jó időzítéssel lehet hatékony.

A gyümölcsösök növényvédelme egyre nagyobb szakértelmet és odafigyelést igényel, a hatóanyagok folyamatos kivonása és az új károsítók megjelenése miatt. A Bayer továbbra is fontosnak tartja a kertészeti ágazat támogatását, szakértő tanácsadóink mindig a termelők rendelkezésére állnak.