Sivanto Energy - 2024-től kalászosok, kukorica és szőlő védelmére is!

2023-ban új rovarölő szerként érkezett a repce védelmére a Sivanto Energy. Örömmel tájékoztatjuk, hogy a készítmény felhasználási területe bővült: a 2024-es szezonban már őszi és tavaszi búza, őszi és tavaszi árpa, valamint kukorica és csemegekukorica védelmére is felhasználható. Jelentős szántóföldi kultúráink mellett a készítmény okirata bor- és csemegeszőlővel, valamint kiskultúrás felhasználással* is bővült, így köles, cirok, tavaszi és őszi zab kártevők elleni védelmére is bevethető. 

Két hatóanyag, két hatásmód

A Sivanto Energy két hatóanyag, a deltametrin és a flupiradifuron gyári kombinációja, annak minden előnyével:

  • hatóanyagok a hatáskifejtéshez optimális arányban
  • speciális segédanyagok a gyorsabb felszívódás, szállítódás és hatáskifejtés érdekében
  • könnyű adagolás
  • egyszerű felhasználás

Kontakt és felszívódó hatású készítmény, a célzott kártevők ellen a csak kontakt készítményeknél hosszabb hatástartammal. A kétféle hatásmód és a szántóföldi állománykezelésben új hatóanyag, a flupiradifuron segít a már kialakult rezisztencia kezelésében. Emellett a szűkülő rovarölő szer kínálatból adódó további rezisztencia kialakulásnak megelőzésében is hatékony eszköz. 


Repce védelmére

A repceszár-ormányos és a nagy repceormányos február végétől nagyjából egyszerre kezd betelepedni a repcetáblákra. Az időzítés rendkívül fontos ezen kártevők ellen. A kezelés akkor lesz hatékony, ha a tömeges betelepedés után, de még peterakás előtt történik, hiszen a szárban lévő lárvák ellen már nincs megfelelő védekezési lehetőség. Sárgalapos, vagy sárgatálas megfigyelésre alapozva a kezelések jól időzíthetők. A repceszár-ormányos és a nagy repceormányos elleni védelemre a Sivanto Energy alkalmazása a repce első tavaszi kezelésére 0,75 l/ha dózisban javasolt. Felszívódó hatóanyagának, a flupiradifuronnak köszönhetően a kontakt készítményeknél hosszabb hatástartammal rendelkezik. Kora tavaszi kezelések esetén a hőmérséklet is befolyásolhatja az elvégzett kezelések hatékonyságát.  A Sivanto Energy a gyakorlatban előforduló hőmérsékleti tartományban (10 °C-20 °C) megbízható védelmet nyújt a repce kora tavaszi kártevői ellen. 


Kalászosok védelmére

A kalászos gabonák rovarkártevői elleni védekezés egyre nagyobb jelentőséggel bír, hiszen helyenként már a kelő kultúrákat is károsítják az ősz folyamán. A levéltetvek ősszel és tavasszal szívogatásukkal károsítják elsősorban a levélzetet, ezáltal csökkentik a levelek asszimilációs felületét, negatívan befolyásolják a bokrosodást, ami végül alacsonyabb hozamokat eredményez. A Sivanto Energy előrejelzésre alapozott, a betelepedés idejére időzített alkalmazása megbízhatóan védi az állományt a levéltetvek kártételétől. A vetésfehérítő bogarak és lárváik is elsősorban levélkárosítók, a fő kártevő, a lárva, amely ún. hámozgatással a levél külső bőrszöveti részét károsítja. A növények levélzete kifehéredik, ezáltal gátolttá válik a tápanyagok szembe történő beépülése, mellyel nem csak mennyiségi, hanem minőségi károkat is okoznak. A Sivanto Energy alkalmazása a bogarak táblára történő betelepedése, illetve a lárvák tömeges kelése idején javasolt. A gabonapoloskák a hajtásokat, kalászokat és a fejlődő magokat szívogatják. A károsított hajtás kifehéredik és elpusztul. Ha a kalászt szúrják meg, akkor a károsítás feletti rész hal el („zászlós kalász”). A tejesérésben szúrt szemek aszottak lesznek, a viaszérésben szúrt szemek kifejlődnek, de a szúrás helye körül folt lesz. Nyáluk sikérbomlást okoz. Az áttelelt egyedek betelepedésekor, vagy a nimfák felszaporodásakor (2 db kártevő/ m2 egyedszámtól) javasolt a Sivanto Energy kijuttatása.


Kukorica védelmére

A növekedésnek induló kukoricában a tövet körbe rágó, vagy a szárban felfelé haladó bagolylepke lárvák károsítanak. Később a kukoricabogár lárvái a gyökerek rágásával rontják a növény tápanyag- és vízfelvételét, súlyosabb gyökérkártétel esetén erős szél hatására a kukorica ki is dőlhet. A tenyészidőszak közepétől a kukoricabogár imágók, a kukoricamoly és gyapottok-bagolylepke hernyók a szár és csövek károsításával okoznak termésveszteséget. Közvetett kártételük, hogy az okozott fizikai sérülések megkönnyítik a csőpenészes betegségek kialakulását is. A Sivanto Energy alkalmazása kukoricamoly és gyapottok-bagolylepke elleni védekezésre előrejelzésre alapozva, a lepkék tojásrakását követően, a tömeges lárvakelés előtt ajánlott. Az amerikai kukoricabogár elleni védekezés célja a bogarak tojásrakás előtti gyérítése, kártételük elkerülése, valamint a következő évi lárvakártétel mérséklése. A Sivanto Energy felhasználása a bogarak rajzásdinamikájának megfigyelésére alapozva a tömeges rajzás idején, a tojásrakása előtt javasolt.


Szőlő védelmére

Magyarországon 2006-tól található meg a múlt század közepén az amerikai kontinensről Európába behurcolt amerikai szőlőkabóca. Közvetlen kártétele ugyan jelentéktelen, de mivel a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazmának a hordozója, és terjesztésének szinte egyetlen természetes faktora, az ellene való védekezés jelentősége nagyon megnőtt. A fertőzőképességet nem örökíti: a tavasszal kelő egyedek a táplálkozás megkezdésekor még nem tudnak fertőzni - ahhoz, hogy fertőzőképesekké váljanak (illetve, hogy a fitoplazma megfelelően felszaporodjon szervezetükben) 4-5 hét (30 nap) kell.  Ellene a vegyszeres védekezés pontos időzítést igényel (L1-L3 fejlettségű lárvák), és valószínűleg az egyszeri kezelés a kártevő elhúzódó kelése miatt nem is oldja meg a problémát. A Sivanto Energy felhasználását előrejelzésre alapozva, június közepére, második harmadának elejére célszerű időzíteni. A lárvák egyedszámát a levelek fonákán végzett egyedszámolással, a rajzó imágók népességét ragadós sárgalappal végzett csapdázással lehet megállapítani. A permetezést 10-14 nappal később ismételjük meg.


Felhasználás:

  tablazat 

Tovább a Sivanto Energy termékoldalára >>