Repce - kezdődik a tavaszi forduló

A repce nyereséges termesztéséhez intenzív technológiára van szükség. Ennek fontos eleme a hatékony növényvédelem, ahol a soron következő lépés a korai kártevők és kórokozók elleni védekezés és a regulátoros kezelés. 

Regulátor nélkül a kevesebb oldalelágazást fejlesztő, megdőlésre, kipergésre hajlamos repce kevesebbet terem, egy közepes vagy erősebb mértékű rovarkártétel esetén a várható termés akár 20-25%-át is elveszíthetjük! Bár a február meghozta a téli hideget, a felmelegedés lassan megkezdődik. Az időjárás, a repce fejlődése és a kártevők megjelenése hozhat olyan helyzetet, amelyben csak akkor van esély a hatékony védelemre, ha a védekezés eszközeit idejében és megfelelően előkészítették. 

Kórokozók elleni védelem, növekedésszabályozás

A repce virágzat kialakulása már kora tavasszal elkezdődik. Ebben az időszakban nem csak a jelentős kórokozók ellen van hatékony védelemre szükség. Fontos a növekedés megfelelő szabályozása is. Ezért célszerű olyan készítményt választani, amely gombaölő és regulátor hatással is rendelkezik.

A Tilmor hatóanyagai, a protiokonazol és a tebukonazol e kettős feladatot magas szinten látják el: fóma, cilindrospórium, fehérpenész és alternária elleni hatékony védelem mellett erős regulátorhatással is rendelkezik a készítmény. Csökkenti a növénymagasságot, növeli a szárszilárdságot, csökkenti a megdőlést, serkenti az oldalhajtások képződését. Egyenletes állományt eredményez és hozzájárul az egyöntetűbb virágzáshoz is. Javítja a növények stressz tűrő képességét.  Alkalmazását tavasszal a repce szárba indulásának kezdetére ajánlott időzíteni 1,2 l/ha dózisban.

A Folicur Solo régóta bevált készítmény a repce védelmében. Tavasszal a repce szárba indulásától a virágzás kezdetéig alkalmazható 0,75-1,0 l/ha dózisban. A Tilmor-ban is megtalálható tebukonazol hatóanyaga kedvezően hat a repce növekedésére is: növénymagasság csökkentő, szárszilárdító és oldalhajtás serkentő hatása a magyar termesztők körében közismert.

Kora tavaszi rovarkártevők

Kora tavasszal elsőként a repceszár ormányos és a nagy repceormányos kártételét kell megelőzni. Ezek a károsítók a táblák közelében lévő bokros, erdős részeken telelnek, tavaszi betelepedésükhöz hasonló időjárási körülmények a megfelelők. Jelentős gazdasági kárt a levélnyelekben, később a repce szárában táplálkozó lárváik okoznak. Az időzítés ezen kártevők ellen rendkívül fontos, hiszen a szárban lévő lárvák ellen már nincs védekezési lehetőség. Sárgalapos, vagy sárgatálas megfigyelésre alapozva a kezelések jól időzíthetők, és a bogarak tömeges betelepedése után 7-10 nappal, a tömeges tojásrakás előtt elvégezhetők. Kora tavaszi kezelések esetén a hőmérséklet jelentősen befolyásolja a kezelés eredményességét. A már betelepült bogarak olyan helyre húzódnak, ahol a permetlé nem éri őket. A hűvösebb tavaszi időben az egyes rovarölő szerek megfelelő hatáskifejtéséhez az optimális hőmérséklet eltérő lehet. Ha a csapdák a repceszárormányos és a nagy repceormányos betelepedésének megkezdődését jelzik, a védekezésre fel kell készülni. Az ezt követő napokban kell a kártevőket célzó kezeléshez megfelelő időpontot és készítmény találni.

Kora tavasszal, alacsonyabb hőmérsékleten célszerű a Decis Mega-t választani. Az 50 g/l deltametrin hatóanyagot tartalmazó Decis Mega-t speciális formulációja más piretroidoknál hatékonyabbá teszi. Kitűnően tapad a rovarok felszínére és a levél felületére is. Azonnali hatóanyag felvétel, igen gyors taglózó hatás, hosszabb tartamhatás és nagyon jó esőállóság jellemzik. Hatását a hűvösebb tavaszi időjárás nem csökkenti. Felhasználása repcében 1 őszi és 3 tavaszi kezelésre engedélyezett, a repce becőképződéséig kijuttatható. Gyors hatása és formulációs tulajdonságai önmagában és kombinációs partnerként is kiváló kora tavaszi termékké teszik.