Alma glöospóriumos termésrothadása (Gloeosporium fructigenum, Gloeosporium perennans)

A kórokozóról

A betegség az alma egyik fontosabb tárolási betegsége, azonban hazánkban ritkán fordul elő, mely a tárolási idővel van összefüggésben.   Ugyanis csak hosszú tárolás esetén jelentkezik a Golden Delicious almafajtán.

Fejlődési ciklusa:

A fertőzést az ivartalan gombaképleteken (acervulusz) képződő konídiumok (spórák) okozzák a gyümölcsön. A gyümölcs felületére kerülve megbetegítik a leszedett, érett almát.

Kártétel tünetei

A gyümölcs felületén köralakú, rothadó foltok jelennek meg, melyek világosbarna színűek és besüppedők. A tárolási idő végén a foltok felületén koncentrikus körökben hússzínű gombaképletek (acervuluszok) jelennek meg. 

Védekezés

A betegség elleni védekezést ma már nem kizárólag a szedés utáni gyors betárolás és a gyümölcsök alacsony hőmérsékleten való tárolására szorítkozik. Vegyszeres védekezésre is van lehetőség, a tervezett betakarítás előtti 2-4 héttel, először Luna Experience-el, majd a Luna Privilege-el. Ezek a készítmények jelentősen növelhetik az eltarthatóságot. 

Veszélyeztetett kultúrák