A kórokozóról
A betegség az alma egyik fontosabb tárolási betegsége, azonban hazánkban ritkán fordul elő, mely a tárolási idővel van összefüggésben. Ugyanis csak hosszú tárolás esetén jelentkezik a Golden Delicious almafajtán.
Fejlődési ciklusa:
A fertőzést az ivartalan gombaképleteken (acervulusz) képződő konídiumok (spórák) okozzák a gyümölcsön. A gyümölcs felületére kerülve megbetegítik a leszedett, érett almát.
Kártétel tünetei
A gyümölcs felületén köralakú, rothadó foltok jelennek meg, melyek világosbarna színűek és besüppedők. A tárolási idő végén a foltok felületén koncentrikus körökben hússzínű gombaképletek (acervuluszok) jelennek meg.
Védekezés
A betegség elleni védekezést ma már nem kizárólag a szedés utáni gyors betárolás és a gyümölcsök alacsony hőmérsékleten való tárolására szorítkozik. Vegyszeres védekezésre is van lehetőség, a tervezett betakarítás előtti 2-4 héttel, először Luna Experience-el, majd a Luna Privilege-el. Ezek a készítmények jelentősen növelhetik az eltarthatóságot.