Alma sztemfilliumos gyümölcsrothadása (Stemphylium ilicis)

A kórokozóról

A betegség egyre jelentősebb tárolási veszteséget okoz. Az almafajták közül elsősorban a Starking és a Jonathan károsodik.

Fejlődési ciklusa:

A növényi maradványok a fertőzés forrásai, ahol a gomba micéliummal telel át. A vegetációban itt spórák képződnek, amelyek a gyümölcs felületére, ill. annak bibecsatornájára kerülnek. Általában sebzéseken keresztül jut el a gyümölcsbe. A túlérett almák esetében ehhez nincs szükség sebzésekre, elegendőek a lenticellák (paraszemölcsök).

Kártétel tünetei

A gyümölcs felületén elsősorban a lenticella (paraszemölcs) vagy sérülés körül apró, egyneműen fekete, határozott szélű foltok jelennek meg. Később a gyümölcsön 15-30 mm-es fekete, puha, de nem vizenyős rothadó foltok figyelhetőek meg. A rothadó foltban szobahőmérsékleten zöldesbarna gyér micélium képződik, mely a tárolóban nem érzékelhető. A gyümölcs húsában a magházig is behúzódó, sötétbarna rothadás látható.

Védekezés

A sérülések elkerülése a legfontosabb feladat a védekezés során. Erre különösen szedéskor kell odafigyelni. Válogatáskor szükséges a sérült gyümölcsök eltávolítása, nehogy azok tárolásra kerüljenek. Ezen kívül a túlérett gyümölcsök sem alkalmasak a tárolásra. Továbbá a gyümölcsök szedés utáni gyors tárolása és hűtése a megbetegedés mértékét jelentősen csökkenti.

Veszélyeztetett kultúrák

Galériák