Gyomirtásra felkészülni! Mit tehetünk kalászosainkért tavasszal?

A vetési kedvet tekintve a kalászos kultúrák népszerűsége jelentős mértékben nőtt 2022 ősz folyamán. Az őszi búza és őszi árpa területe együttesen mintegy 1,4 millió hektárt tesz ki, s várhatóan emelkedni fog a tavaszi vetésű kalászosok aránya is. A megfelelő mennyiségű őszi és téli csapadéknak köszönhetően pedig ezek a növények jó fejlettségi állapotban várják a tavaszt.

A szokásosnál is enyhébb és csapadékosabb téli időjárás miatt azonban nemcsak a kultúrnövények, de a gyomok is kedvező helyzetben vannak. A klasszikus T1 életformájú gyomok, mint pl. a tyúkhúr, Veronika fajok, árvacsalán fajok, pásztortáska a legtöbb táblán megjelennek. Jellemzőjük, hogy kis termetűek, borításuk általában nem okoz komoly konkurenciát a kultúrnövény számára, őszi gyomirtással pedig sikeresen lehet ellenük védekezni.

A T2 életformájú gyomnövények némelyike már nagyobb jelentőséggel bír. Olyan nehezen irtható fajok tartoznak ide, mint a ragadós galaj, pipacs, vagy a nagy széltippan, de ide tartoznak a pipitér és az orvosi székfű. Hasonlóan komoly konkurenciát jelentenek a tavasszal csírázó nyár eleji egyéves gyomok (T3 életforma). Ezek főként a ritka, vagy heterogén táblákon tudnak felszaporodni. Ide tartozik a hélazab, vadrepce.

Az évelők sorából elsősorban az aprószulák és a mezei acat tudnak fejtörést okozni a gazdálkodóknak.

A Bayer Crop Science herbicid portfóliója széleskörű megoldást kínál a tavaszi gyomirtásra. A már jól ismert Sekator OD és az új generációs gyomolló, a Sekator Plusz a kétszikű gyomok elleni védelemben áll a termelők rendelkezésére, a Huszár Aktív Plusz pedig egy nagy hatékonyságú keresztspektrumú készítmény. Mindhárom termék korszerű széfenert tartalmaz, így kíméletesek a kultúrnövénnyel szemben, a legfontosabb kétszikű gyomnövényeket pedig hatékonyan kapcsolják ki. Egyszikű gyomirtószereink közül a Puma Extra egy speciális készítmény, mely széles hatásspektrummal és rugalmas felhasználással rendelkezik, az Atlantis OD pedig rendkívül erős védelmet nyújt az olyan nehezen irtható gyomokkal szemben is, mint a rozsnok fajok (Bromus spp.) és az egércsenkesz.

A Sekator OD-t 0,15 l/ha dózisban a kultúrnövény három leveles állapotától a két szárcsomós fenológiai állapotáig lehet kijuttatni. A magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 leveles, a ragadós galaj 1-3 levélörvös fejlettségükkor a legérzékenyebbek a készítményre. A mezei acat ellen annak tőlevélrózsás állapotában a leghatékonyabb a készítmény. 

A Sekator Plusz-t őszi kalászosokban (őszi búza – kivéve durumbúza – őszi árpa, rozs, tritikálé) tavasszal, a kultúrnövény bokrosodásának kezdetétől a két szárcsomós állapotáig lehet kijuttatni 0,45-0,6 l/ha dózisban. Tavaszi kalászosokban (tavaszi búza, tavaszi árpa /kivéve sörárpa/) a készítményt a kultúrnövény 3 leveles állapotától a két szárcsomós állapotáig lehet kijuttatni 0,45-0,6 l/ha dózisban. A Sekator Plusz teljes dózisával 260 g/ha mennyiségű 2,4-D-t permetezünk ki, és ez a „PLUSZ”, amely a termék hatékonyságát fokozza, emellett a 0,6 l/ha-os dózis jelentősen több hatásfokozót és egyéb adalék anyagot tartalmaz, mint a Sekator OD 0,15 l/ha-os dózisa.

Keresztspektrumú készítményünk, a Huszár Aktív Plusz három hatóanyagot tartalmaz, emellett pedig kiváló szelektivitással rendelkezik a kultúrnövényre. Alkalmazható őszi búzában, rozsban és tritikáléban. Az OD formulációnak köszönhetően tökéletes permetlé-borítottság és tapadás érhető el a leveleken, így garantált a hatóanyagok gyors felszívódása. Dózisa 1,0 l/ha és a kultúrnövény „bokrosodásának kezdetétől” az „egy szárcsomós állapotig” (BBCH 21-31) alkalmazható. Kiváló eszköz a gyomrezisztencia menedzsmentben is.

A Sekator OD és a Puma Extra 2023. évben is ajánlott végfelhasználói áron elérhető termékek, melynek részleteiről érdeklődjön a területileg illetékes szaktanácsadó kollégáinktól!