Így készüljünk a tavaszra repcében!

Az időjárás, a repce fejlődése és a károsítók megjelenése még hozhat olyan helyzetet, amelyben csak akkor van esély a repce hatékony védelmére, ha a védekezés eszközeit idejében és megfelelően előkészítették. A jól tervezett növényvédelmi technológiával megteremthető a termesztés jövedelmezőségének alapja. A Bayer megújult repcevédelmi technológiájával felkészülhet a tavaszi védelemre.  

Kórokozók elleni védelem, növekedésszabályozás

A repce virágzat kialakulása már kora tavasszal elkezdődik. Ebben az időszakban nem csak a jelentős kórokozók elleni, hatékony védelemre van szükség. Fontos a növekedés megfelelő szabályozása is. Ezért célszerű olyan készítményt választani, amely gombaölő és regulátor hatással is rendelkezik.

A Folicur Solo régóta bevált készítmény a repce védelmében. Tavasszal a repce szárba indulásától a virágzás kezdetéig alkalmazható 0,75 – 1,0 l/ha dózisban

A Tilmor a tebukonazol mellett protiokonazol hatóanyagot is tartalmaz, a kettős feladatot magas szinten látja el: fóma, cilindrospórium, fehérpenész és alternária elleni hatékony védelem mellett erős regulátorhatással is rendelkezik. Javítja a növények stressztűrő képességét is.  Alkalmazását tavasszal, a repce szárba indulásának kezdetére ajánlott időzíteni 1,2 l/ha dózisban.

A betegségek elleni védelmen túl, mindkét készítmény csökkenti a növénymagasságot, növeli a szárszilárdságot, csökkenti a megdőlést, serkenti az oldalhajtások képződését, így egyenletes állományt eredményez és hozzájárul az egyöntetűbb virágzáshoz is.

Rovarkártevők elleni védelem

Sárgalapos, vagy sárgatálas megfigyelésre alapozva a rovarkártevők elleni kezelések jól időzíthetők. A tavaszi időjárástól függően a rovarkártevők korán megjelenthetnek a repcetáblákon. A repceszár-ormányos és a nagy repceormányos február végétől nagyjából egyszerre kezd betelepedni a repcetáblákra. A kezelés akkor lesz hatékony, ha a tömeges betelepedés után, de még tojásrakás előtt történik, hiszen a szárban lévő lárvák ellen már nincs megfelelő védekezési lehetőség. Az idő melegedésével a repce fénybogár is megjelenik és már a zöldbimbós repcét is károsítja. A repce fénybogár elleni védekezés időzítését sárgatálas rövid előrejelzésre, illetve tővizsgálati módszerre kell alapozni. Használjunk tartamhatást is biztosító rovarölő szert, hogy a bogár érési táplálkozását, illetve a tojásrakását megakadályozzuk.  


Készüljön a repce védelmére Bayer technológiával!

 

A deltametrin hatóanyagú Decis Mega speciális formulációjának köszönhetően más piretroidoknál hatékonyabb rovarölő szer. Gyors kezdeti hatás, a kezelt felületen egyenletesebb eloszlás és jobb esőállóság jellemzi. Repcében egy őszi- és három tavaszi kezelésre használható. Ez évtől a Decis termékcsalád újabb tagja a Decis Forte is elérhető a magyar termelők számára. Repce tavaszi kártevői ellen virágzás végéig felhasználható, az EC formuláció és a magasabb (100 g/l) hatóanyag tartalom miatti alacsony dózis akár speciális kijuttatási technológiát is lehetővé tesz.

Újdonság a Bayer Sivanto Energy rovarölő szere, a deltametrin és a flupiradifuron gyári kombinációja. Optimális hatóanyag-összetételű, gyorsabb felszívódást, szállítódást és hatáskifejtést támogató speciális segédanyagokat tartalmazó, könnyen adagolható és felhasználható kontakt és felszívódó hatású készítmény. Alkalmazása repceszár-ormányos és nagy repceormányos elleni védelemre javasolt, 0,75 l/ha dózisban.

A Sivanto Energy, a Decis Mega és a Decis Forte már alacsony hőmérsékleten is megbízható védelmet nyújt a repce kora tavaszi kártevői ellen.

Új megoldás technológiai ajánlatunkban a Roslix. Ez a folyékony formulációjú acetamiprid hatóanyagú, felszívódó készítmény a virágzáskori kártevők - mint a repcefénybogár és a repcebecő-ormányos - ellen 0,25 l/ha dózisban hatékony.

Kedvező repcevédelmi ajánlatért keresse területi képviselőinket! >>