Hatékony és terbutilazin-mentes kukorica-gyomirtás

Szerencsésnek mondhatja magát az, aki részt vehet, vagy közelről figyelhet egy olyan szakmai fejlesztő munkát, amit a Bayer az utóbbi évtizedekben végzett a kukorica-gyomirtás területén. Érdekes és izgalmas, ahogy az újabb és újabb kihívásoknak kellett megfelelni, legyen az uniós szabályozás, új gyomnövények megjelenése, vagy technológiai változások. 

A terbutilazin - amely kétségtelenül és nem ok nélkül az egyik legnépszerűbb kukorica gyomirtószer-hatóanyag - korlátozásának, esetleges kivonásának híre egyértelműen abba az irányba sarkalta fejlesztésünket, hogy megoldhatóvá tegyük a kukorica gyomirtását e nélkül a hatóanyag nélkül. A Bayernek is van terbutilazinos kombinációja a piacon, az Aspect T, ami egy flufenacet nevű egyszikűirtó partner-hatóanyagot is tartalmaz. Mint kombinációs partner, szélesítheti a meglévő termékeink hatásspektrumát. Eltérő hatásmódja miatt adhat eszközt a rezisztenciára hajlamos fajok visszaszorítására, vízoldhatósága miatt - főleg öntözött területeken - növelheti a kombinációk hatástartamát.

A technológiai fejlesztés folyamán cégünk a jól bevált szóló hatóanyagú készítményei mellé fokozatosan felsorakoztatta ezek tienkarbazon-metil hatóanyaggal kombinált változatait. Kísérleteinkből egyértelműen látszott, hogy ezt követeli meg a hazai gyomflóra és a technológia változása. Mit adhat egy szulfonil-karbamid hatóanyag a meglévő termékekhez?

Sorrendben először az Adengo került piacra, mely a korai posztemergens készítmények között szinte azonnal előkelő helyet vívott ki magának. Esetében a tienkarbazon-metil a kedvező vízoldékonysága és a hatásspektrumot kiegészítő tulajdonsága miatt került a termékbe. Ez a kiváló vízoldékonyság teszi lehetővé, hogy akár egy erősebb harmatra „megmozduljon” a herbicid és a kelőfélben lévő gyomok ellen kifejtse a hatását. A már kikelt egy- és kétszikű gyomokon a talajfelszín fölötti részeken keresztül hat. Kémiai tulajdonságai és hatásmódja markánsan kiegészíti az izoxaflutol hatását a HPPD-gátlókra toleráns gyomnövények ellen. Hektáronkénti adagja pedig lehetővé teszi megfelelő hatástartam elérését, akár öntözött területeken is. Széfener tartalmának köszönhető szelektivitása biztosítja, hogy hibridkukorica-előállításban a kultúra alapherbicidje legyen.  

A Monsoon OD több mint 2 évtizede az árukukorica gyommentesítésének „igáslova”. Egyhatóanyagú, az első széfenerrel kombinált szulfonil-karbamid hatóanyagú, széles hatásspektrumú szelektív posztemergens gyomirtó szer. Egyetlen hibája, hogy a terméknek nincs hatástartama. A megfelelő kombinációs partner kiválasztását hosszas kísérletsorozat előzte meg. A folyamat végére a tienkarbazon-metil került ki győztesen, így született meg az azóta is népszerű Monsoon Active. A készítmény a legszélesebb hatásspektrumú gyári kombináció a kukorica posztemergens gyomirtására. Az új fejlesztésű ciproszulfamid széfenernek köszönhetően megfelelően szelektív áru- és silókukoricában egyaránt. „Nehezített” gyomosodási körülmények között akár fejlett gyomnövények ellen is biztosan teljesít. A készítményben kombinációs partnerként szereplő tienkarbazon-metil nem csak a hatásspektrum szélesítését hozta magával, hanem a csapadék hatására újra kelésnek induló nagymagvú, nehezen irtható fajok elleni hatástartamot is. 

2007 óta a tembotrion hatóanyagú Laudis az egyik legismertebb és legsikeresebb készítmény a kukorica posztemergens gyomirtására. Szelektivitásának és hatásbiztonságának köszönhetően az egyik legszélesebb körben alkalmazható megoldás áru-, siló-, hibrid-, vagy akár csemegekukorica gyomirtására. Fejlesztőink éles szemét dicséri, hogy mák gyomirtására is engedélyezték. Talán nem túlzás az a megállapítás, hogy Laudis nélkül szinte elképzelhetetlen mákot termeszteni. A 2000-es évek óta egyre szélesebb körben alkalmazott HPPD-gátlók alkalmazásának köszönhetően számos vidéken felszaporodtak a hatásmódra toleráns fajok. Ide tartozik például a varjúmák, az ugari szulákpohánka, a kövér porcsin és ennek köszönhető a parti köles előretörése is, ami főleg az ország keleti részén okoz komoly problémát. Jó szemű felhasználók hamar észrevették, hogy a Laudis-nak is van hatástartama, csak kevésbé látványos, mint a hasonló termékeké. Már a fejlesztés korai szakaszában felmerült az igény, hogy a Monsoon active-hoz hasonlóan egy szélesebb hatásspektrumú, de markáns hatástartammal is rendelkező új gyomirtó szert hozzunk a piacra. Tienkarbazon-metil kiegészítéssel megszületett a Capreno, amely először az USA piacát hódította meg, majd Európában először, nálunk is stabilan megvetette a lábát. Ezzel, az ún. „mid-poszt” termék bevezetésével a Bayer új szegmenst nyitott a korai gyomkonkurencia kikapcsolásra, megerősített posztemergens hatékonysággal és sokkal jobb hatástartammal.

A felsorolt megoldások bárkit meggyőzhetnek arról, hogy megfelelő hatóanyagok és alkalmas fejlesztési koncepció esetén könnyű korrekt szakmai választ találni a terbutilazin korlátozásával járó kihívásokra. 

Bayer Crop Science