Gabona-lisztharmat (Erysiphe graminis)

A kórokozóról

Búzán, árpán, rozson és zabon károsít. Lásd még gabona lisztharmat kalászfertőzés!

Fejlődési ciklusa:

A gabonalisztharmat gazdasági jelentősége óriási, mivel a fertőzés igen nagy termésveszteséget okozhat. A legnagyobb figyelmet a szár korai fertőződésének megelőzésére kell fordítani. A korai fertőzés levélelhalást okoz, de hátrányosan befolyásolja a bokrosodást és a gyökér fejlődését is. A gabona könnyebben kifagy, vagy csak lassan fejlődik, a bokrosodáskor kialakuló mellékhajtások száma csökken. A későbbi fertőzés gátolja a virágzat és a termés asszimilátumokkal történő ellátását. Ez csökkenti a kalászonkénti magszámot és az ezerszemtömeget. Az egyes gabonafajok és fajták lisztharmat-fertőzéssel szembeni fogékonysága igen különböző. Minden gabonafajnak megvan a saját specifikus lisztharmata, amely más gazdasági növényt nem fertőz meg.

Kártétel tünetei

A kórokozó micéliuma fehér, lisztes bevonatot alkot, később a penészbevonat megvastagszik. A fehéres, vattaszerű párnácskák, amelyek egy szőrmeszerű bevonattá állnak össze, először az alsó leveleken, a levélhüvelyen és részben a száron jelennek meg. A párnácskákon később fekete pontok, a gomba termőtestei fejlődnek ki és a pusztulák szürkésbarnára színeződnek. A fertőzött levelek megsárgulnak és idő előtt elhalnak. Hosszan tartó fertőzés esetén a felső levelek és a kalászok is megbetegszenek. A lisztharmat fertőzése exponenciálisan terjedhet a gabonaállományban. A fertőzéstől a látható tünetig mindössze 3-5 nap telik el. A lisztharmat segíti egyéb betegségek fellépését is, pl. Typhula, vagy a Septoria nodorum. 

Védekezés

Árvakelés leforgatása. Vetőmagcsávázás Lamardor és a Yunta Quattro csávázószerrel védelmet nyújt a korai fertőzés ellen. Állománypermetezésre az erős eradikatív aktivitású Falcon Pro fertőzésveszélytől függően 0,6–1,0 l/ha dózisban gazdaságos és megbízható védelmet biztosít minden időjárási és fertőzési körülmény mellett.