A kukorica gyomirtás sikerének egyik kulcsa - a rugalmasan időzíthető készítmények

Rugalmasan időzíthető készítmények a kukoricában?  Első ránézésre a válasz könnyűnek látszik, valamennyi készítményünk rugalmasan időzíthető, a kukorica típusának, áru- és siló-, vetőmag előállítás vagy akár csemegekukoricában van a portfólióban megfelelő készítmény, amelynek alkalmazásával rugalmasan a gyomflóra összetételéhez és a gyomok fejlettségéhez igazítva a legtöbb gyomosodási problémára van megoldásunk. 

Ha górcső alá vesszük a kukorica fenológiája szerinti kijuttatási lehetőségeket, mindjárt tisztább képet kapunk. A kukorica fejlődése szempontjából az első beavatkozási lehetőség a preemergens - korai-posztemergens szakasz. Érdemes együtt tárgyalni, hiszen a korszerű preemergens készítményekkel szemben általános követelmény, hogy a kikelt állomány kezdeti szakaszában is alkalmazhatók legyenek a már kikelt gyomok ellen is.

De mi a helyzet a még el sem vettet kukoricával?

Az utóbbi időben elterjedt nontillage szituációban (forgatás nélküli talajművelés) általában szükség van a már kikelt gyomok eliminálására, ezt nevezzük burndown kezelésnek. Ebben az időszakban a hatástartammal is rendelkező herbicidek közül egyedül a Merlin flexx-nek van engedélyokirat ilyen korai felhasználásra, a kukorica vetés előtti ún. EPP (early pre planting) kijuttatásra akár önmagában, akár glifozát hatóanyagú készítményekkel kombinációban, a Merlin Flexx a preemergens időszaktól akár önmagában akár megfelelő kombinációs partnerrel (Aspect T) kijuttatható egészen a kukorica három leveles koráig. A korai posztemergens időszakban a Bayer gyomirtó szerei közül ebben az időszakban az Adengo-ból fogy a legtöbb. Korai kijuttatásnál az a vezérelv, hogy ne a kukorica, hanem a kikelt gyomok fenológiáját figyeljük, ideális a 2-4 leveles kétszikű és 1-3 leveles, de még gyökeret nem váltott egyszikű fejlettség, függetlenül a kukorica fejlettségétől. Számos termelő a bekövetkező csapadék valószínűségéhez igazítja a kijuttatását. Ha előre nem látott események miatt kénytelenek vagyunk később kijuttatni a betervezett Adengo-t akkor sincs probléma, a megerősödött kétszikűek ellen 2,4-D hatóanyagú kombinációs partnerrel, főleg évelők jelenlétében még aránylag megkésve is megfelelő hatékonyság érhető el. 

Legtöbb termelő esetében, főleg, ha nagyobb kukorica területtel rendelkeznek, nem válik el élesen a korai poszt és a valódi poszt időszak. Abban az esetben, ha mégis, a Bayernek erre is van megoldása: a két fő időszak között alkalmazható a kifejezetten erre az időszakra fejlesztett készítményünk, a Capreno, amely a midposzt időszakban nyújtja a gyomnövények elleni legjobb teljesítményt, biztonságosan „viszi „a korai poszt termékek foga alól már kinőtt egyedeket is, és megfelelő tartamhatással rendelkezik az elkövetkező időszakokra is. Ha Capreno-ra alapozzuk a technológiát, Aspect T kombinációs partnerrel gyakorlatilag a korai poszt időszakban már elkezdhetünk dolgozni, a midposzt időszakban mehet a szóló Capreno a megfelelő adjuvánssal, és a túlfejlett gyomok ellen a posztidőszak derekán – vége felé újra elővehetjük az Aspect T kombinációs partnert. 

Legrugalmasabb kijuttatási idejű készítményünk akár kukorica, akár gyom fenológia szempontjából a Laudis OD. Tipikus posztemergens készítmény, megfelelő adagban kijuttatva biztonságos és kényelmes megoldás a már túlfejlett gyomnövények ellen is. Laudis esetében is érvényes, ha az ideálisnál hamarabb szeretnénk kijuttatni, midposzt időszakban és/vagy HPPD toleráns gyomok vannak jelen a kukoricában, Aspect T kombinációs partnerrel közelebb hozhatjuk a kijuttatás ideját a midposzt időszakhoz. Ha a gyomosodási szituációt tűzoltás jellegűen szükséges kivitelezni, mert egyéb okok miatt közel kezelhetetlenné váltak a gyomosodási viszonyok, akkor is számíthatunk a Laudis-ra. Maximális adagban emelt lémennyiséggel kijuttatva még a reménytelen helyzetekben is megmentheti a kukoricatermést a jelentős veszteségtől. 

A rugalmas időzítéshez hozzátartozik a készítményeknek az időjárás elemeivel, különösen a csapadékkal szembeni rugalmasságuk. Valamennyi midposzt és posztemergens készítményünk 2 órás vagy annál rövidebb esőállósággal rendelkezik, Köszönhetően a formulációban lévő adjuváns rendszernek (Laudis,Monsoon OD, Monsoon Active) vagy a kombipakkban mellé csomagolt Mero adjuvánsnak, (Capreno ill. Mester Pack). A hőmérséklet is korlátozhatja a készítmények kijuttathatóságát, különösen későn vetett vagy másodnövényként a talajba kerülő csemegekukoricában a napi hőmérséklet néha még éjszaka sem csökken a herbicidek kijuttatásához kívánatos 25 °C alá. Ebben az esetben nyugodtan alkalmazhatjuk a Laudis OD-t, kísérletekben, de gyakorlati felhasználása során is kiderült, hogy akár 30°C-nál magasabb hőmérsékleten is biztonságosan kipermetezhető. 

A rugalmas kijuttathatósághoz hozzátartozhat a kijuttatási adag rugalmassága. Különösen fejlett kukoricában, megkésett alkalmazásnál felmerülhet, hogy a készítmények maximális adagjának kipermetezése nem kívánt mellékhatással járhat. A Bayer készítményeiben kombinációs partnerként formázott széfenerek lehetővé teszik a maximális adagok kijuttatását még az ideálishoz megkésett fenológiákban is. 

A Bayer kukorica gyomirtószerei kivételes rugalmassággal alkalmazhatóak a kukorica gyomirtásában, akár a kultúrnövény, akár a gyomnövények fenológiáját vesszük alapul (széfenerek és adjuvánsok), és rugalmasan kijuttathatók a más készítmények számára kihívást okozó csapadék vagy hőmérséklet viszonyok között is anélkül, hogy a kukoricával szembeni szelektivitás megváltozna.

Nagy Lajos
fejlesztőmérnök, Bayer Crop Science