A kukorica gyomirtás idei tapasztalatai

Könnyen el lehetne intézni a 2022-es termelési év kukorica gyomirtással kapcsolatos összefoglalóját azzal, hogy az ország keleti részén lényegében érdemi kukoricatermés nem volt. Ami érdekes lehet, az a Dunántúlon történt, ahová csak „születni kell”. A kép azonban ennél árnyaltabb. Az idei évben új tapasztalatokkal gazdagodtunk mindannyian a kukorica gyomirtásával kapcsolatban, hiszen úgy tűnik, hosszú távon lehet számítani az idei évhez hasonló csapadékszegény viszonyokra. 

Tökéletes megoldást az ilyen száraz évekre mi sem tudunk nyújtani, de szívesen megosztjuk tapasztalatainkat, amelyek segítségével ár-teljesítmény arányosan a szélsőséges időjárás mellett is kielégítő hatékonyságú megoldásokat tudunk ajánlani. 

Kezdjük a preemergens megoldásokkal! Első ránézésre a termelők többsége nem gondolkodik ilyesmiben, ha száraz körülmények között gazdálkodik. Pedig tapasztalataink azt mutatják, hogy alkalmas kombinációkkal, még kevés bemosó csapadék megléte mellett is javíthatunk területeink gyomosodási viszonyain. A kukorica gyomnövényeinek tekintélyes része a kultúrnövénnyel együtt kezd el fejlődni, de kikelhet hamarabb is, mivel számos faj könnyen kikel a talajfelszín közeléből. Ilyen szituációban hasznos olyan herbicidet alkalmazni, amely magas vízoldékonyságú összetevőt és közepes, vagy gyengén oldódó hatóanyagokat tartalmaz. Ennek a kívánalomnak az Adengo + Aspect T kombináció felel meg. Az Adengo 400 ppm vízoldékonyságú TCM tartalma már harmat hatására elkezd működni, akár PRE kijuttatás esetén is, a talajfelszínen stabil izoxaflutol „bevárja” az első számottevő bemosó csapadékot, amely a komolyabb kelési hullámot is beindíthatja. Ha Aspect T-vel kombinációban alkalmaztuk, biztosak lehetünk benne, hogy a későbbi csapadék hatására beinduló mélyebbről kelő gyomnövények ellen is megfelelő hatékonyságot kapunk.  

Az idei év legjobb megoldása a korai posztemergens technológiák alkalmazása volt. Főleg száraz időjárás esetén nem szabad megfeledkezni arról, hogy a kedvezőtlen körülményeket a túlélésre berendezkedett gyomnövények korai viaszréteggel és/vagy nagymértékű szőrözöttséggel próbálják túlélni. Emellett számos gyomfaj C4-es fotoszintézist folytat, szárazságban bezárt sztómák mellett is, csökkentve ezzel a herbicidek bejutásának lehetőségét. Ilyen esetekben a már jól bevált korai posztemergens Adengo-t ajánljuk, kombinációs partnerrel, mely lehet Dicopur Top, Aspect T, dikamba vagy 2,4-D. Aspect T kombinációs partnernél számítani lehet a terbutilazinnak köszönhetően a hatóanyagok közötti szinergizmusra, illetve a kombinációs partner hatóanyagainak eltérő vízoldékonyságából nyerhető hatástartammal. Idén azt láttuk, hogy magról kelőkkel erősen fertőzött területeken is számíthatunk az Adengo vagy Merlin által javasolt kombinációs partnerekkel való kijuttatására még kritikus gyomosodási körülmények között is. Azt is tapasztaltuk, hogy kombinációs partnerek hiányában könnyű volt „benézni” a gyomnövények fejlettségét, különösen libatopok esetén. 

A gyomnövények elleni védekezés során sokan lecsúsztak a korai gyomirtásról, várva a kelést megindító csapadékot. Ezek a termelők a mégis kikelt, megerősödött gyomok ellen még a klasszikus posztemergens készítmények előtt kikapcsolhatják a kialakult gyomkonkurenciát a MIDPOSZT technológiájának alkalmazásával. Erre az időszakra fejlesztettük ki a Capreno készítményünket, amely alkalmas a korán kialakult gyom konkurenciát időben kikapcsolni. Abban az esetben, ha az ideálisnál kicsit korábban vagyunk kénytelenek kijuttatni a vegyszert, közel a korai posztemergens állapotához a kukoricának, jó hatású lehet az Aspect T kombinációs partner alkalmazása, amely stabilizálja a kijuttatott hatóanyagok hatékonyságát és hatástartamát is, a koraiság ellenére.

Szélsőséges körülmények között, a túlfejlett gyomok elleni védekezés, elképzelhetetlen Laudis nélkül. A készítmény szelektivitása és hatékonysága száraz és meleg körülmények között is működik. Ahol a HPPD hatóanyagra toleráns gyomflóra alakult ki, célszerű Aspect T-vel kijuttatni. Erős kétszikű fertőzés esetén nagyon jól működtek az idei évben a dikambás kombinációk akár magról kelő, akár évelő kétszikűek ellen egészítettük ki a hatékonyságát.

Erős gyomosodás ellen az idei évben is eredményesen lehetett alkalmazni a cég szulfonilurea hatóanyagú POSZT készítményeit, különösen azokon a területeken, ahol nem alakult még ki ALS-gátlókra rezisztens gyomállomány. Akár szekvenciálisan, PRE vagy korai POSZT technológiák kiegészítésére, akár önállóan jól működött a Monsoon OD. Komolyabb gyomosodási viszonyok esetén, a Bayer posztemergens nagyágyúja, a Monsoon active az idei évben is bizonyította, hogy használatával lehetett igazán eredményesen tisztán tartani a kukorica területeket.