Sárga rozsda (Puccinia striiformis)

A kórokozóról

Hűvös, csapadékos óceáni éghajlatú területeken a búza legjelentősebb rozsdája. Búzán kívül árpát, rozsot és számos fűfélét károsít. Hazánkban csak ritkán okoz jelentős kárt. 

Fejlődési ciklusa:

Uredospórái már az árvakeléseket, friss, őszi vetésű növényeket fertőzhetik. Köztesgazdáját nem ismerjük. Micéliumokkal (gombafonallal) telel, hűvös, csapadékos nyáron idéz elő járványt. Hőmérsékleti optimuma 10-15°C. A fertőzéshez víz jelenléte szükséges.

Kártétel tünetei

Május, június hónapban a leveleken több cm hosszú, 2-3 mm széles, gépöltésszerűen elhelyezkedő, sárga gombaképletek (uredotelepek) alakulnak ki, melyek hosszirányban növekednek. A levélfonákon, -hüvelyen, száron hosszú sorokban alakulnak ki a fekete gombaképletek (teleutotelepek). A kalászt is fertőzi. A pelyvák belső oldalán kialakuló uredospóráktól a szemek ún. paprikásak lesznek. A szemek aszottak, csírázóképességük csökken.

Védekezés

Rezisztens fajták termesztése elsődleges. Védekezés során figyelni kell a vetési idő helyes megválasztására, mert korai vetés kedvezőbb a gombának. Az árvakelések megsemmisítése, vetésváltás beiktatása is fontos. A kórokozó számára kedvező időjárás idején fungicides kezelésre van szükség pl. Falcon Pro 1,0 l/ha vagy Zantara 1,5 l/ha dózisával.