Védelemre a virágzás időszakában is szükség van

A repce fejlődésével a tavaszi védekezés újabb szakaszába lép - a szárat, a virágzatot és a becőket károsító, jelentős terméskiesést előidézni képes kórokozók és kártevők elleni védelem lesz a fő feladat. A megfelelő termék kiválasztása mellett fontos szerepet kap a rezisztenciatörő szerrotáció tartása, és egyre nagyobb jelentőségű a védekezésre leginkább megfelelő időpont kiválasztása.

A virágzás időszakában a szártőkorhadást, fehérszárúságot okozó Sclerotinia sclerotiorum, valamint a repce becőrontó betegség kórokozója, az Alternaria brassicae jelenti a legfőbb kórtani veszélyt. Mindkét kórokozó ellen kiváló hatékonysággal rendelkezik a Propulse. Emellett a repcét ritkábban károsító betegségek – szürkepenész, cilindrospórium, lisztharmat – ellen is tökéletes megoldást nyújt.
S bár a kijuttatása rugalmasabb, mint a vizsgált egyéb készítményeké, az optimális időzítés a sziromhullás kezdetére esik. Ugyanis a lehulló sziromlevelek részben megtapadnak akár a repce levelén, akár a száron kicsapódó reggeli párában, és bomlásnak indulnak, mellyel tökéletes fertőzési pontot hoznak létre a kórokozóknak. A Propulse megfelelő időzítésével a fertőzés ilyen esetben is megelőzhető.
Preventív hatása hosszú, emellett kuratív és eradikatív hatása is jó. Különleges formulációjának köszönhetően a kezelés után szinte azonnal bekerül a levél viaszrétegébe, ezért száradás után fél órával már UV és esőálló. A rezisztencia elleni védekezésben is fontos szereppel bír, mivel protiokonazol hatóanyagának elsődleges bomlásterméke is rendkívül jól kapcsolódik a hatáshelyhez, így az ellenálló gombatörzsek ellen is hatékony marad. A Propulse gombaölő hatásán túl kedvezően befolyásolja a kezelt kultúrnövények élettani folyamatait is. Hatóanyagai javítják a növény stressz hatásokkal szembeni tűrőképességét és fokozzák a fotoszintetikus aktivitást. Repcében a virágzáskor végzett kezelés élettani hatásának köszönhetően a kezelt állomány egységesebben érik be. Az érés időszakában csökkenti az arra érzékeny hibrideknél, vagy megkésett betakarítás esetén a korai becő-felnyílásból eredő hozamveszteséget.

A bimbós állapottól érkezünk el a fénybogár problémák kezdetéhez. Ebben az időszakban a fénybogár ellen időzítsük a kezelést! Az első szirmok lehullásakor – amikor a virágzás még szinte alig kezdődött el – már figyelni kell a repcebecő-ormányosra is, és a virágzás előrehaladtával ez a faj lesz a meghatározó a védekezések időzítésénél. A virágzás megindulásával már megjelenhet a repcebecő-gubacsszúnyog is a táblákon. A bogarak ellen végzett kezelések általában ezt a kártevőt is kordában tartják, de betelepedését érdemes nyomon követni, és ha szükséges, ellene külön is védekezni.
Hűvösebb időben, elhúzódó virágzáskor a kártevők betelepedése is elhúzódó lesz. Folyamatos monitorozásuk javasolt sárga tálas, sárgalapos megfigyeléssel vagy rendszeres növény vizsgálattal. A hatékony védelemhez egyedszám alapján, tábla szinten célszerű dönteni a védekezések idejéről és gyakoriságáról.

Deltametrin hatóanyagú készítményeink, a Decis Mega és az idei évtől a Decis Forte - méhkímélő technológiával - hatékonyan alkalmazhatóak ebben az időszakban is. Meglévő rezisztencia esetén (repce fénybogár) felhasználásuk más hatásmechanizmusú hatóanyagokkal kombinációban vagy rotációban történjen.

Új megoldás technológiai ajánlatunkban a Roslix. Ezt a folyékony formulációjú acetamiprid hatóanyagú, felszívódó, tartamhatással rendelkező készítményt a virágzáskori kártevők - mint a repcefénybogár és a repcebecő-ormányos - elleni védekezéshez ajánljuk.

Készüljön a repce védelmére jó időzítéssel és a megújult Bayer technológiával! 

188_upload2 

Kedvező repcevédelmi ajánlatért keresse területi képviselőinket! >>