Hogyan tovább a repce védelmében?

A virágzástól kezdve a jelentős terméskiesést előidézni képes kórokozók és kártevők elleni védelem időszaka kezdődik. 

A szártőkorhadást, fehérszárúságot okozó Sclerotinia sclerotiorum jelenti az egyik legnagyobb veszélyt. 

Az idei tavasz hűvösebb, csapadékos időszakai kedvezőek voltak a betegség kialakulására, érdemes a táblák szemlézésekor a kártevő nyomás mellett a fehérpenészes rothadás primer fertőzési tüneteit is keresni, különösen olyan táblákon, ahol a repce önmagát, vagy a napraforgót az ajánlottnál rövidebb időn belül követte. A már fertőzött növényekből kialakuló komolyabb fertőzés - és ezzel a termésveszteség - tervezett védekezéssel előzhető meg. A repce becőrontó betegség kórokozója, az Alternaria brassicae jelenti a másik komoly kórtani veszélyt.

Mindkét kórokozó ellen kiváló hatékonysággal rendelkezik a Propulse. Emellett a repcét ritkábban károsító betegségek – szürkepenész, cilindrospórium, lisztharmat– ellen is tökéletes megoldást nyújt. Kijuttatása rugalmas, de optimális kijuttatási időpontja akkor van, amikor a vezérhajtáson található virágok első szirmai lehullottak és a repce levelén megtapadva, ott nedvesség hatására bomlásnak indulva fertőzési pontot hoznak létre a kórokozóknak. A Propulse ebben az időpontban alkalmazva hosszú preventív, valamint jó kuratív és eradikatív hatásával védi az állományt. Különleges formulációjának köszönhetően a kezelés után szinte azonnal bekerül a levél viaszrétegébe, ezért száradás után fél órával már UV- és esőálló. A rezisztencia elleni védekezésben is fontos szerepe van, mivel protiokonazol hatóanyagának elsődleges bomlásterméke is rendkívül jól kapcsolódik a hatáshelyhez, így az ellenálló gombatörzsek ellen is hatékony marad. Kedvezően befolyásolja a kezelt kultúrnövények élettani folyamatait is. Hatóanyagai javítják a növény stressz hatásokkal szembeni tűrőképességét és fokozzák a fotoszintetikus aktivitást. Repcében a virágzáskor végzett kezelés élettani hatásának köszönhetően a kezelt állomány egységesebben érik be. Az érés időszakában csökkenti az arra érzékeny hibrideknél, vagy megkésett betakarítás esetén a korai becő-felnyílásból eredő hozamveszteséget.

Kártevők esetén a bimbós állapottól kezdődően a fénybogár ellen időzítsük a kezelést! Az első szirmok lehullásakor – amikor a virágzás még szinte alig kezdődött el – már figyelni kell a repcebecő-ormányosra is, és a virágzás előrehaladtával ez faj lesz a meghatározó a védekezések időzítésénél. A virágzás megindulásával már megjelenhet a repcebecő-gubacsszúnyog is a táblákon. A bogarak ellen végzett kezelések általában ezt a kártevőt is kordában tartják, de betelepedését érdemes nyomon követni és ha szüksége, ellene külön is védekezni.
Hűvösebb időben, elhúzódó virágzáskor a kártevők betelepedése is elhúzódó lesz. Jelenlétük folyamatos monitorozása javasolt sárgatálas, sárgalapos megfigyeléssel, vagy rendszeres növényvizsgálattal. A hatékony védelemhez egyedszám alapján, tábla szinten célszerű dönteni a védekezések idejéről és gyakoriságáról.
Deltametrin hatóanyagú készítményeink, a Decis Mega, és az idei évtől a Decis Forte - méhkímélő technológiával - hatékonyan alkalmazhatók ebben az időszakban is. Meglévő rezisztencia esetén (repce fénybogár) felhasználásuk más hatásmechanizmusú hatóanyagokkal kombinációban vagy rotációban történjen.

Új megoldás technológiai ajánlatunkban a Roslix. Ezt a folyékony formulációjú acetamiprid hatóanyagú, felszívódó, tartamhatással rendelkező készítményt a virágzáskori kártevők - mint a repcefénybogár és a repcebecő-ormányos - elleni védekezéshez ajánljuk.

A termést veszélyeztető kártevők és kórokozók ellen a megfelelő termék kiválasztása mellett fontos szerepet kap a rezisztenciatörő szerrotáció tartása, és egyre nagyobb jelentőségű a védekezésre leginkább megfelelő időpont kiválasztása.

Készüljön a repce védelmére jó időzítéssel és a megújult Bayer technológiával!

198 

Kedvező repcevédelmi ajánlatért keresse területi képviselőinket! >>