Őszi tennivalók a repce védelméért

A repcetermesztés sikerének záloga nem csupán a megfelelő hibrid kiválasztásában rejlik, hanem a növény gondos ápolásában és védelmében is. Az őszi időszak kulcsfontosságú, hiszen az ilyenkor kialakult állomány minősége döntően befolyásolja a végső terméseredményt. Ezért kritikus, hogy a gazdálkodók kellő figyelmet fordítsanak a repce télre való felkészítésére és a kártevők elleni védekezésre. 

Az idei szezon különös kihívásokat tartogatott, ugyanis az időjárás nem kedvezett a vetésnek, ami a vetésterület jelentős csökkenéséhez vezetett. Ez a helyzet várhatóan fokozott keresletet generál majd a piacon. Ennek fényében azok a termelők, akik a repce mellett döntöttek, nagy valószínűséggel az intenzívebb termesztési módszerek felé fordulnak. Az intenzív technológia alkalmazása pedig nem csupán lehetőség, hanem szükségszerűség is lehet ebben a piaci környezetben. 

Az őszi repce Magyarország és Európa egyik legfontosabb olajnövénye, amelynek termesztése jelentős gazdasági értéket képvisel. Termesztése komoly szakmai felkészültséget és technológiai fegyelmet igényel. A sikeres kulcsa a megfelelő agrotechnika mellett a hatékony növényvédelem, melynek célja a termésbiztonság növelésén keresztül a termésmennyiség maximalizálása, és a termés minőségének javítása, vagyis a gazdaságos termesztés biztosítása. Nem kellő odafigyeléssel a termésveszteség elérheti akár a 30-50%-ot is. 

A sikeres áttelelés feltételei

A repce esetében a növényvédelem összetett feladat, amely magában foglalja a gyomok, rovarok és gombás betegségek elleni védekezést is. A hatékony gombavédelem stratégiái közé tartozik a megelőzés, amely magában foglalja az ellenálló fajták választását, a vetésforgó betartását és a talajművelés optimalizálását. A Bayer nemesítői által kifejlesztett, betegség-ellenálló DEKALB hibridek használata csökkentheti a fertőzések kockázatát. A vetésforgó betartása, miszerint a repce csak 4-5 évente kerüljön vissza ugyanarra a területre, csökkenti a talajban túlélő kórokozók felszaporodását. A megfelelő talajművelés pedig segít a növényi maradványok lebontásában, csökkentve a fertőzési forrásokat. Mindezek ellenére azonban számolnunk kell a fehérpenészes rothadással (Sclerotinia sclerotiorum), a fómás szárazrothadással (Leptosphaeria maculans), az alternáriás betegséggel (Alternaria brassicae), valamint a peronoszpórával (Hyaloperonospora parasitica).

Ezek a betegségek már ősszel súlyos károkat okozhatnak a növényállományban, csökkentve a termés mennyiségét és minőségét. A beszűkült vetésforgó, valamint a napraforgóval közös kórokozók megléte nagy területen biztosítja a fertőzőanyag folyamatos jelenlétét. Ősszel a gombás fertőzések hatására a növények fejlődése lelassul, a levelek elszáradnak, a növényünk meggyengül. Az őszi időszakban a repcetermesztők körében egyre elterjedtebb gyakorlattá vált a növekedésszabályozó szerek (regulátorok) alkalmazása. Ez a módszer kettős előnnyel jár: egyrészt gátolja a növények túlzott fejlődését, másrészt hatékony védelmet nyújt a korán megjelenő betegségekkel szemben is.

Felkészülés a gombás betegségek ellen

A Bayer jelenleg két készítménnyel – Folicur Solo és Tilmor – veszi fel a harcot a kórokozók széles köre ellen. Mindkét készítményben eredeti Bayer hatóanyagok találhatóak, melyek közül a tebukonazol egy rendkívül hatékony, növekedésszabályozó képességgel is bíró hatóanyag. A reguláló hatáson túl, ez a hatóanyag megakadályozza a kórokozók fertőzését, így az állomány nem gyengül le, és jelentősen csökken a kifagyás veszélye is. Túl azon, hogy meggátolja a szárbaindulást, segíti az erős, zömök tőlevélrózsa kialakulását. A kezelés hatására fokozódik a gyökérzet növekedése, amitől nagyobb lesz a gyökértömeg és a gyökérnyak átmérője is, így pedig javul a repce télállósága. A Tilmorban a tebukonazol mellett protiokonazol hatóanyag található, mely szinergista hatásán keresztül sokkal markánsabb gombaölő tulajdonságokkal ruházza fel a készítményt.

A Folicur Solo készítményünket a repce 4 leveles állapotától javasoljuk kijuttatni. Ajánlott dózisa ekkor 0,5 l/ha. Az őszi szárbaindulás blokkolására a repce 4–6 leveles fejlettségénél 0,5-0,6 l/ha, a repce 6–8 leveles fejlettségi állapotában 0,75-0,8 l/ha dózisban alkalmazható. Erős Phoma vagy Cylindrosporium fertőzés elleni védelemre a repce 6–8 leveles fejlettségénél 1,0 l/ha dózisban nyújt megfelelő védelmet. Tilmor nevű készítményünket őszi kezelésnél 1,2 l/ha dózisban, a repce 4-8 leveles állapotában javasoljuk kijuttatni, lehetőleg 12°C feletti hőmérsékleten. A javasolt permetlé mennyiség – az állomány fejlettségétől függően – 250-400 l/ha. Az őszi kezelés biztonságosabbá teszi az állomány áttelelését, és megakadályozza az állomány kiritkulását.

Őszi rovarkártevők a repcében

A gombás betegségek elleni védekezés mellett azonban a rovarok elleni védelem is kulcsfontosságú a sikeres repcetermesztésben. Ősszel a nagy repcebolha megjelenésére feltétlenül számítani kell, és akár ősszel is előfordulhat szárormányos betelepedés és tojásrakás is. A téli időjárástól függően az ebből kikelő, korán megjelenő lárvák okozhatnak meglepetést a termelőknek. Bár a talajlakó és fiatalkori kártevők elleni védelemre rendelkezésre állnak csávázószerek, de az őszi állománykezelés szerepe továbbra is jelentős marad a repcetermesztésben. 

A vetési időszak meleg, száraz időjárása kedvez a repce kártevőinek is. A Buteo Start rovarölő csávázószerrel kezelt repceállományok a korai fejlődési szakaszban védettek, de a későbbi időszakban a Decis Forte használata nagy valószínűséggel szükséges lesz az állomány védelmére. A készítményben a jól ismert deltametrin hatóanyag speciális formulációjának köszönhetően a gyors kezdeti hatás biztosít. Emellett, a kezelt felületen egyenletesebb eloszlás és jobb esőállóság figyelhető meg. A Decis termékcsalád legújabb tagjának a formulációja EC, az előd Decis Megához képest magasabb (100 g/l) hatóanyag-tartalma miatti alacsony dózisa pedig akár speciális kijuttatási technológiát is lehetővé tesz.

Az integrált növényvédelem szemléletét követve a gombás betegségek és a rovarkártevők elleni védekezést együttesen, összehangoltan kell megtervezni és végrehajtani a repceállományokban. Ugyan a prémium készítményekkel végzett védekezés magasabb költségekkel jár, de a megelőzött termésveszteség és a jobb minőségű termés révén növekszik a termesztés jövedelmezősége. Ez a komplex megközelítés biztosítja a legjobb védelmet és a legnagyobb termésbiztonságot a repcetermesztők számára.

Összegezve, az őszi repce növényvédelme, különös tekintettel a gombás betegségek elleni védekezésre, kulcsfontosságú a sikeres és gazdaságos termesztés szempontjából. A hatékony gombavédelem nem csak a termés mennyiségét és minőségét biztosítja, de hozzájárul a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok kialakításához is. A jövőben a termelőknek alkalmazkodniuk kell az új kihívásokhoz, és innovatív megoldásokat kell alkalmazniuk a repceállományok egészségének megőrzése érdekében. Csak így biztosítható hosszú távon ez a gazdaságilag jelentős növény termesztésének sikeressége és jövedelmezősége.