Egynyári perje (Poa annua)

Ismertető

Termőhely:
jó nitrogén ellátottságú, üde talajok.

Fő csírázási időszak:
ősz.

Leírás:
bokrosodó, bugavirágzatú fűféle. Földalatti rügyeket nem képez; 5-25 cm magas.

Jellegzetességek:
világoszöld, enyhén sárgás színeződéssel; a levelek középső ere dupla barázdát alkot.

Fiatal növény:
a levelek összehajtottak és a csúcsukon hajóorrszerűen végződnek, a legfiatalabb levél gyűrött, hosszú, fehér nyelvecske.

Szárak:
bokorszerűen elágazóak, egységesen felállóak, kissé összenyomódottak, alapjuknál nem megvastagodottak, a csomóknál gyakran legyökeresednek.

Levelek:
keskenyek, világoszöldek, 2-5 mm szélesek, kicsit érdesek; a legfiatalabb levél gyűrött; a levélhüvely laposan összenyomott; a levélalapon a gallér alakú nyelvecske fehér, akár 2 mm hosszú (az alsó leveleken rövidebb), a szárat körülveszi és csúcsban végződik; fülecske nincs; a levelek középső ere dupla barázdát alkot.

Virágzat:
a kalászkák sokvirágúak (3-7), hosszúkás tojás formájúak, laza, terpedten szétálló bugában, elálló kalászkákkal; a kalászorsó csupasz vagy csak rövid szőrökkel benőtt; a toklász a kalászkánál rövidebb, a pelyva szálkátlan.

Virágzás ideje:
csaknem egész évben.

Termés:
pelyvás szemtermés, a magok sárgásbarnák, világosabb széllel.

Szaporodás:
kb. 450 mag/növény.

Előfordulás:
a szántóföldi növénytermesztésben (kapás kultúrákban, kukoricában, pillangósokban stb.), kertészeti termelésben, gyakran az utak szélén és taposott felületeken.

Jelentőség:
széles körűen elterjedt, különösen a kapás és a kertészeti kultúrákban okoz gondot, a gabonatermesztésben kisebb jelentőségű.