Blumeriellás levélfoltosság (Blumeriella jaapii)

A kórokozóról

Előfordulása a cseresznyén és a meggyen a legnagyobb, de a kajszin, a mandulán és a szilván is előfordul. Erős fertőzése korai lombhullást okozhat, ami csökkenti a hajtásnövekedést és a termőrügy képződést. A lecsökkent kondíciójú fáknak megnő a fagyérzékenysége. 

Fejlődési ciklusa:

A kórokozó az ősszel lehullott leveleken telel át. Felszaporodása már kora tavasszal megindul a gombafonalak növekedésével és az aszkospórák (téli spórák) kialakulásával. Ezek lesznek az elsődleges fertőzések okozói. Az általuk megtámadott alsóbb levelekről már valóságos konídium tömeg (nyári spórák) indítja a másodlagos fertőzést, amely kedvező időjárás – meleg 20-25° C-os hőmérséklet és csapadék, illetve hosszan megmaradó harmat – esetén a járvány kialakulását okozza. A konídiumos fertőzés akkor válik veszélyessé, ha a fertőzés időpontja közvetlenül a virágzás utánra esik.

Kártétel tünetei

A tünetek eleinte a levél szélén, a főér mellett, lilás-piros, vagy barna, 1-2 mm átmérőjű, többnyire kerek, vagy szögletes foltok alakjában jelennek meg. Erős fertőzés esetén a foltok összeolvadnak, és jelentős levélfelületet foglalnak el. A foltok közepe később kifehéredik, de nem hullik ki. A fonákon a foltoknak megfelelően kissé kiemelkedő sárgásfehér gombaképlet figyelhető meg. A fertőzött levelek később sárgulnak, majd lehullnak. Tünetek jelenhetnek meg a kocsányon besüppedő foltok formájában. Amennyiben ezek a foltok körülölelik a kocsányt a termések mumifikálódnak, összeaszalódnak.

Védekezés

A Blumeriellás levélbetegség esetében is fontos a fertőzött lomb, mint fertőzési forrás kiküszöbölése. Ezt a levelek ősszel történő összegyűjtésével és elégetésével tehetjük meg a legegyszerűbben.

Az előző évi fertőzés erőssége, az időjárás alakulása, valamint különböző előrejelzési módszerek alapján következtethetünk az adott év fertőzési erélyére. A Folicur Solo-val történő vegyszeres védekezést általában a virágzást követően a kezdeti enyhe levéltünetek megjelenésekor lehet elkezdeni. Ezt a betegség lefolyásának megfelelően 2-3 alkalommal ismételjük meg.