Tafrinás levélfodrosodás (Taphrina deformans)

A kórokozóról

Magyarországon elsősorban az őszibarackot, a nektarint, ritkán a szilvát, mandulát károsítja. Különösen a tavaszi fertőzés járhat súlyos következményekkel, ami a fák legyengüléséhez vezethet. A betegség ugyanis erős lombhullást eredményez, amely újabb és újabb lombpótlásra kényszeríti a gyümölcsfát. Az így megbetegített növény a termés érlelés után nem tud kellően felkészülni a télre, és ha a tavaszi erős fertőzés két-három éven át megismétlődik, az a fa kimerüléséhez és pusztulásához vezet.

Fejlődési ciklusa:

A vesszőkben, rügyekben áttelelt gomba már kora tavasszal, rügypattanás idején fertőz. A járvány kialakulását az esős hűvös időjárás indítja el, de elsősorban nem a csapadék, hanem a 95% feletti páratartalom sokszorozza meg a fertőzés erejét. A fejlődő levelekben a gombfonál a sejt közötti járatokban terjed, és a levél parenchima sejtjeivel táplálkozik. A fertőzött növényben a gomba anyagcsere termékei szövetburjánzást idéznek elő, ami jellegzetesen torzult leveleket eredményez. A hőmérséklet emelkedésével a nyári időszakra megszűnik a fertőzés és a gomba visszahúzódik a vesszőkbe, rügypikkelyek alá, ahonnan a következő év tavaszán fertőz újra.

Kártétel tünetei

Első tünetként apró piros foltok jelennek meg a fiatal leveleken. Később az idősebb leveleken, a fő erek mentén, vagy a levélcsúcs irányából piros szövetburjánzást eredményez. A levelek megvastagodnak, deformálódnak, két-háromszorosára nőnek, majd a ráncosodott piros színű levelek lehullnak. A hajtás is megvastagszik, deformálódik. Amennyiben a hűvös időjárás elhúzódik, a fiatal terméseken deres bevonat, deformáció, piros (antociános) színeváltozás következik be.

Védekezés

Ennél a betegségnél különösen érvényes a telepítés helyszínének pontos kiválasztása – mély fekvésű, hűvös, nehezen felmelegedő, nedves területekre vétek őszibarackot telepíteni. Ilyen helyeken a legodaadóbb növényvédelem sem lehet sikeres.

A kora tavaszi rezes lemosó permetezés a tafrinás levélfodrosodás esetében nélkülözhetetlen, ez alapozza meg a későbbi védekezések sikerét.

Folicur Solo-val, vagy Luna Experience-el pirosbimbós állapotban végezzük az első kezelést, a magasabb dózisban. Hűvös, magas páratartalmú időjárás esetén 7-10 naponként a védekezést 2-3 alkalommal ismételjük meg. Amennyiben a fertőzési veszély közepes, a kezelést elég egyszer megismételni 10-12 nap múlva. Száraz, meleg tavaszi időjárás alkalmával ismételt védekezésre nincs szükség, tehát elegendő az első.