Csonthéjasok moníliás betegsége (Monilinia fructicola / M. laxa / M. fructigena)

A kórokozóról

A csonthéjasok egyik legveszélyesebb gombás betegsége a moníliás betegség, melynek  fellépésével minden évben számolni kell.  Az eddig károsító monióília fajok mellett újabban ez a kórokozó is megjelent. Hazánkban karantén kórokozó. A többihez hasonlóan az összes csonthéjas gyümölcsfajon előfordul. A kórokozó megbetegíti a hajtást és a gyümölcsöt is, veszélyességét tovább fokozza, hogy a növénybe jutásához nem igényel sebzéseket, hanem az ép bőrszöveten is behatol. A másik két betegséghez képest ez  gyorsabb lefolyású.

Fejlődési ciklusa:

A betegség tavasszal, a gombafonalakkal átszőtt gyümölcsmúmiákból, fertőzött gallyakból indul. A virágokat már fehérbimbós állapotban megfertőzi. Később a virágokon keresztül a hajtást is megtámadja. A járvány kialakulását a magas páratartalom mellett, a 8 – 10 C°-os átlaghőmérséklet, a hajnali ködképződés, illetve az erős harmat segíti a legjobban.

Kártétel tünetei

Az első tünet a virágok szirmán megjelenő barna elszíneződés. Ez a barnulás néhány óra alatt az egész virágra, virág-csokrokra átterjed. Ezek a virágok az elvirágzás után is a fán maradnak. A fertőzés előrehaladtával, hajtásrészek, egész hajtások száradnak el a rajtuk lévő virágokkal. A vegetáció későbbi időszakában a gyümölcsöt több pontból, sebzések nélkül  fertőzi. Barna, kör alakú, egyre nagyobbodó, rothadó folt jelzi a monília jelenlétét. Jellegzetes mogyoróbarna penész-párnácskái, minden fertőzött növényi részen megjelenhetnek. A betegség tavasszal, a gombafonalakkal átszőtt gyümölcsmúmiákból, fertőzött gallyakból indul. A virágokat már fehérbimbós állapotban megfertőzi. Később a virágokon keresztül a hajtást is megtámadja.

Védekezés

A téli metszéskor a fertőzött gyümölcsmúmiákat, ágrészeket el kell távolítani. Tavasszal a monília virágfertőzése ellen rezes lemosó permetezéssel segíthetjük a később végzett kezelések eredményességét. A további vegyszeres védekezés elsősorban meggyben és kajsziban ajánlott. Meggyben a betegségnek kedvező időjárás esetén a Folicur Solo, Luna Experience vagy a Flint Max készítmények valamelyikét a virágfertőzés megelőzésére fehérbimbós állapotban használjuk először, a magasabb dózisban. A második permetezést teljes virágzásban hajtsuk végre, legalább 4-5 nappal az első kezelés után. 

Abban az esetben, ha a virágzás egész időszaka alatt, majd az ezt követő sziromhullás időszakában is erős a fertőzési nyomás, akkor szükség lehet egy harmadik permetezésre. Ha a tárgyalt időszakban a fertőzési veszély alacsony, akkor egyetlen védekezés is elegendő - az első, de azt viszont mindenképpen végezzük el. A csonthéjasok (cseresznye, meggy, őszi- és kajszibarack, valamint szilva) moniliás termésrothadása ellen közvetlenül a termésérés előtt a Teldor, a Luna Privilege, a Luna Experience, vagy a Flint Max alkalmazható az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartása mellett.